Introductie tot de Zelfbeoordelingsschaal voor Depressie (SDS)

Begrijp depressieve symptomen, zorg voor uw geestelijke gezondheid

Wat is de Zelfbeoordelingsschaal voor Depressie (SDS)?

De Zelfbeoordelingsschaal voor Depressie (Self-rating Depression Scale, SDS) is een zelfrapportageschaal die in 1965 door Zung is ontwikkeld om depressieve symptomen te beoordelen. De schaal bestaat uit 20 items die de kernsymptomen van depressie behandelen, zoals een sombere stemming, slaapstoornissen, veranderingen in eetlust en vermoeidheid.

Kenmerken van de SDS-schaal

  • Eenvoudig en snel: duurt slechts 5-10 minuten om in te vullen
  • Zelfbeoordeling: wordt ingevuld door de proefpersoon op basis van zijn/haar werkelijke situatie
  • Gestandaardiseerde score: maakt gebruik van een 4-puntsschaal om de standaardscore te berekenen
  • Breed toepasbaar: wordt veel gebruikt in de klinische praktijk en onderzoek

SDS-scorecriteria

De SDS-schaal maakt gebruik van een 4-puntssysteem, waarbij elk item wordt beoordeeld op basis van de frequentie van het symptoom:

  1. Nooit of zelden (1 punt)
  2. Soms (2 punten)
  3. Vaak (3 punten)
  4. Meestal of altijd (4 punten)

Hiervan hebben 10 items een omgekeerde score (hoe hoger de score, hoe lichter het symptoom) en 10 items een directe score (hoe hoger de score, hoe ernstiger het symptoom).

Resultatenanalyse en interpretatie

De som van de scores van de 20 items geeft de ruwe score. Deze wordt vermenigvuldigd met 1,25 en het gehele getal wordt genomen als de standaardscore. De standaardscore kan worden gebruikt om de ernst van de depressieve symptomen te beoordelen:

Standaardscorebereik Ernstniveau Interpretatie
<53 punten Normaal bereik Geen duidelijke depressieve symptomen
53-62 punten Lichte depressie Mogelijk lichte depressieve symptomen
63-72 punten Matige depressie Mogelijk matige depressieve symptomen
≥73 punten Ernstige depressie Mogelijk ernstige depressieve symptomen

Aanbevelingen voor verschillende ernstniveaus

Normaal bereik

Uw emotionele toestand bevindt zich binnen het normale bereik. Blijf een gezonde levensstijl aanhouden, zoals een regelmatig schema, een uitgebalanceerd dieet en matige lichaamsbeweging, om een goede mentale toestand te behouden.

Lichte depressie

U heeft mogelijk enkele depressieve symptomen. Het wordt aanbevolen om aandacht te besteden aan uw emotionele veranderingen en te proberen uzelf te reguleren. Als de symptomen langer dan 2 weken aanhouden of verergeren, zoek dan professionele hulp.

Matige depressie

Uw depressieve symptomen hebben een matig niveau bereikt. Het wordt aanbevolen om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een psycholoog of psychiater, psychotherapeutische methoden zoals cognitieve gedragstherapie te overwegen en sociale steun te zoeken.

Ernstige depressie

Uw depressieve symptomen zijn behoorlijk ernstig. Het wordt sterk aanbevolen om onmiddellijk professionele hulp te zoeken bij een psychiater. Medicamenteuze behandeling in combinatie met psychotherapie kan nodig zijn. Als u zelfmoordgedachten heeft, neem dan onmiddellijk contact op met een crisislijn.

Belangrijke mededeling:

De resultaten van de Zelfbeoordelingsschaal voor Depressie (SDS) zijn alleen ter referentie en kunnen niet worden gebruikt als de enige basis voor een klinische diagnose. De beoordeling en diagnose van depressieve symptomen vereisen een uitgebreid oordeel van een professionele arts door middel van interviews, klinische observatie en andere onderzoeken.

Als u een aanhoudende sombere stemming, verlies van interesse of andere depressieve symptomen ervaart, wordt aanbevolen om tijdig een professionele arts of psychotherapeut te raadplegen, ongeacht het resultaat van de zelfevaluatie.